Az első két dolog amit tudnod kell, mielőtt elolvasod ezt a cikket:

 1. Bárki adhat el termékeket az Amazonon függetlenül attól, hogy melyik kontinensen tartózkodik, mindezt az FBA – Fullfilment by Amazon segítségével.
 2. Az Amazon a világ legnagyobb online üzlete.

Amikor Jeff Bezos „az Amazon alapítója ” létrehozta az FBA szolgáltatást, úgy tervezte meg, hogy nagy előnyökhöz juttassa az eladókat. Ezek közül a legfontosabbak: tartózkodj bárhol a világon, mert internet hozzáféréssel termékeket adhatsz el, ugyanis lehetőséged nyílik a leltár, a szállítás és az ügyfélszolgálat kiszervezésére és ezáltal a vállalkozásod más aspektusaira helyezni a figyelmedet és az idődet.

 

 Mit jelent valójában az Amazonon való értékesítés?

Amikor valakinek azt mondod, hogy eladásokat bonyolítasz le az Amazonon, az olyan reakciót vált ki az emberekből, mintha azt mondanád, hogy egyetemi tanár vagy fizikából. Kevés a tapasztalatuk az online kereskedelemmel kapcsolatosan. Köztudott tény viszont, hogy a közeljövőben sokkal elterjedtebb és könnyebben elérhető lesz mindenki számára.

Ezt már te is tudtad, hiszen ezért olvasod ezt a cikket.

Az Amazonon való értékesítés hasonlít egy saját webshop üzemeltetéséhez, viszont sokkal előnyösebb annál. Amikor elkezded az értékesítést az Amazonon, egy nagyon nagy platformnak leszel a részese, amelynek körülbelül 300 millió aktív felhasználója van. Abban a pillanatban, hogy megjeleníted a termékeidet az Amazon oldalán, az információ azonnal eljut több millió vevőhöz. Az első eladásokat követően pedig automatikusan az Amazon.com platform harmadik fél eladójává „ third party seller ” válsz.

Eladhatsz az Amazon FBA-n anélkül, hogy az USA-ban tartózkodnál?

Az elmúlt években az USA-n kívül éltem, azonban tudtam folytatni a saját termékeim forgalmazását ugyanolyan hatékonyan, mintha mindennap helyben tartózkodtam volna. Ez csupán azért lehetséges, mert a logisztikával, leltározással, készlettel és raktározással kizárólag az Amazon foglalkozik. Amire szükségem van az csak egy jó internet kapcsolat és az, hogy kezelni tudjam az eladói fiókomat.

Ahogyan én, úgy bárki más tudja használni ezt a szolgáltatást, függetlenül attól, hogy melyik országban tartózkodik.

Tehát nem szükséges, hogy az Egyesült Államokban, Angliában, vagy Németországban élj ahhoz, hogy termékeket adj el ezekben az országokban.

Miért előnyös az USA-ban kezdeni?

Először is elemezzük kicsit, hogy miként fejlődik az Amazon.com és a nemzetközi platformok online hálózata. A legfejlettebb régió jelenleg Észak-Amerika (a legtöbb eladás az USA-ban, Kanadában és Mexikóban történik), ezt követi az Egyesült Királyság, Németország és Japán. Ezen piacok jelentik az összbevételek legnagyobb részét (körülbelül 95%). Ugyanakkor, a leginnovatívabb szolgáltatás, mint pl. a Prime Now (a termékek egy órán belüli kiszállítása) legelőször az USA-ban került fejlesztésre és bevezetésre.

Ahhoz, hogy logisztikai szempontból egy ilyen intenzív folyamat megvalósuljon, az Amazon egy nagyon sűrű raktár és központi hálózattal kell hogy rendelkezzen, amelyek a termékek elosztásával foglalkoznak. Hogyan befolyásolja ez a dolog az eladókat?

Az egész vállalat az amerikai piacon történő online kereskedelem fejlesztésére koncentrál, mivel jelenleg ez a legstabilabb e-commerce piac. Azért csoportosítja ide a forrásait, hogy egy nagyon erős felhasználói réteget hozzon létre. Kitalálod, ki fogja eladni a termékeit ezen ügyfeleknek? Igen, szinte már bárki megteheti, akár te is!

Következtetés: Az Amazon.com oldal rendelkezik a legnagyobb fejlesztési lehetőségekkel mely előnyös önmagának „vállalatként”, valamint a te részedre „eladóként”. Sokkal hatékonyabb egy olyan piacon árulni, amelyik folyamatosan bővül, mint egy olyanon, amelyik korlátozott növekedési potenciállal rendelkezik.

Hogyan regisztráljak eladóként az amerikai Amazonon?

Először is szeretném leszögezni a következőket: Nem vagyok sem pénzügyi tanácsadó, sem pedig ügyvéd. Ezeket az információkat személyes tapasztalatok során szereztem, mivel jómagam is eladó vagyok az Amazonon és jelenleg Bukarestben tartózkodom. Ebben az e-mail sorozatban nem fogok mélyebben belemenni az Egyesült Államok pénzügyi követelményeibe, ehelyett viszont összefoglalom egyszerűen, hogy mindenkinek érthető legyen.

Még mielőtt lefektetnéd a saját Amazon üzleted alapjait, bizonyosodj meg róla, hogy rendelkezel a következő eszközökkel:

 • Meg kell bizonyosodnod arról, hogy rendelkezel-e egy olyan hitelkártyával, amelyet nemzetközileg is fel tudsz használni: (Payoneer, Visa vagy Mastercard).
 • Szükséged lesz egy amerikai telefonszámra, de ha van egy számod az USA Skypeon, vagy a Google-n, az is elegendő.
 • Továbbá igényelned kell egy Payoneer bankkártyát vagy pedig nyitni egy bankszámlát az EU-ban vagy az USA-ban. Ez egy igazi fejtörést jelenthet, ugyanis sok bank követeli a fizikai jelenlétet, éppen ezért a kezdő eladók a Payoneer kártyát választják, mivel azt online is meg lehet nyitni. A kártya vagy a bankszámla azért szükséges, mert az Amazon kéthetente utalja át a pénzösszeget a termékeid eladásából. Én személy szerint rendelkezem bankszámlával, azonban tudom, hogy ez sokatoknak nehezen kivitelezhető. Éppen ezért azokról a lehetőségekről fogok írni, amelyek könnyen kivitelezhetőek lesznek számodra, hogy megkapd az eladásokból származó jövedelmed.

Értékesítési módok az Amazonon

2 lehetőség áll a rendelkezésedre, hogy hogyan értékesíts az Amazon-on. Az első lehetőség az FBA (Fulfilled by Amazon) eladói fiók létrehozása a másik pedig az MF (Merchant Fulfilled).

A felelősségeid eladó típusonként változóak.

Miből áll a Fulfillment by Amazon?

Az FBA kereskedelmi modell elérhetővé teszi számodra, hogy az Amazon elosztási (raktár) hálózatát és ügyfélkörét használhasd. Ezzel a modellel az Amazon fogadja és raktározza a termékeidet, lebonyolítja a szállításukat, sőt még az ügyfélszolgálattal is foglalkozik. A te szereped csupán annyi, hogy aktívan részt vegyél a termékpalettád fejlesztésében és az online vállalkozásod növelésében.

Az FBA startup lehetőségeket kínál számodra, hogy egy nagyvállalat előnyeiben részesülj anélkül, hogy túl sok felelősséggel rendelkeznél. Mindez idő alatt eladóként arra koncentrálsz, hogy újabb piaci lehetőségeket és termékeket találj, az Amazon foglalkozik a termékeid eladásával.

A jól bevált online kereskedelem keretein belül vigyáznod kell arra, hogy a termékednek kézbesítésre kell kerülnie egy meghatározott idő alatt. A vásárlók 1-3 napon belül jutnak a megrendelt termékekhez attól függően, hogy milyen szolgáltatásra fizettek elő az Amazonon.

Az online üzletek másik nagy kihívása, hogy a termékek leltározása illetve a beérkező új árukészlet feltöltése jelentős mértékben növeli a vállalkozások komplexitását. Az FBA esetében, csupán annyit kell tenned, hogy a megadott Amazon raktárba kell küldened a terméket, mely végrehajtja a következő lépéseket: átvétel, raktározás, csomagolás, eladás, szállítás. Eközben pár kattintással lehetőséged nyílik arra, hogy növeld a potenciális ügyfeleid számát. Mindezeket a Pay per click (PPC) kampányok segítségével végezheted (ezt a témát egy jövőbeni cikkben fogom tárgyalni).

Az értékesítési folyamat az Amazonon FBA eladóként

A Fulfillment by Amazon (FBA) módszer a legmegfelelőbb a kezdők számára.

Megosztom veled a módszer főbb pontjait.

Mit jelent az FBA  (Fulfillment by Amazon Szolgáltatás)?

 1. Találj egy piacképes terméket, amelyik közel áll hozzád, és amelyet el szeretnél adni az Amazonon;
 2. Listázd (töltsd fel) a terméket az Amazon.com-ra, az eladói fiókodon keresztül;
 3. Csomagoltasd be a termékeket, hogy szállíthatóak legyenek az USA-ban található Amazon raktárak felé;
 4. Elküldöd a termékeket az USA-ban található raktáraknak a FeDex, DHL, UPS stb. szállíttató cégek segítségével;
 5. Az Amazon kicsomagolja és elraktározza az általad küldött termékeket;
 6. A termékeid elérhetővé válnak az Amazonon (elérhetővé válnak az eladói fiókodban, abban a kategóriában, amelyben listáztad őket);
 7. A terméked az FBA-n keresztül lesz bemutatva;
 8. A vásárló rátalál és megrendeli a termékedet;
 9. Az Amazon raktár dolgozói elküldik a termékedet az rendelő címére, aki 1-3 napon belül megkapja a rendelést (abban az esetben, ha Amazon Prime tag);
 10. A vásárló boldog, mert megkapta a rendelést a feltüntetett időponton belül;
 11. Az eladásból származó pénzösszeg elérhetővé válik az eladói fiókodban.

A fent leírt esetben neked kell elindítanod ezt a folyamatot, az összes többi pedig az Amazon dolga, viszont ezért a szolgáltatásért jutalékot von le minden egyes eladott termék után. Amikor az Amazon kezében van a termékeid eladása, biztos lehetsz abban, hogy minden termék időben és biztonságban fog a vásárlóidhoz érni. Ennek segítségével szabadon eladhatsz bármennyi terméket, a világ bármelyik részéről anélkül, hogy ezzel az automatizált folyamattal kéne foglalkoznod.

Mekkora lehet egy kezdő FBA vállalkozás bevétele?

Arról írok, amit ismerek, és amit a gyakorlatban is tapasztalok. Láttam olyan eseteket, melyekben bizonyos személyek elérték a havi 50.000$ feletti bevételt is, 30 nappal az első termékek közzététele után. Az én esetemben, már 2 és fél éve értékesítek az FBA-n keresztül és sikerült elérnem a havi 120.000$-t.

Ezek az eredmények nem feltétlenül mindennapi esetek, azonban bizonyítják, hogy rövid időn belül fel lehet építeni egy sikeres vállalkozást, (több ezer dolláros nyereséggel) úgy, hogy a világ bármelyik részén tartózkodhatsz.

Bizonyos lépésekbe és részletekbe nem mentem bele, mivel minden eladónak megvannak a sajátos „bevált” módszerei. Ezeket a képzésünk folyamán fogjuk taglalni.

Amennyiben vannak olyan személyek, akik az USA-n kívül élnek és termékeket árusítanak az Amazonon, nagyon boldog leszek, ha elmesélik a vállalkozásaik történetét a Facebook csoportunkon belül. 

A világban való utazás lehetősége és ugyanakkor egy online vállalkozás felépítése és beindítása egy lenyűgöző tapasztalat volt számomra. Kívánom, hogy tapasztald meg te is a Fulfillment by Amazon kínálta szabadságérzetet, mely számomra azt jelenti: Ott élsz ahol szeretnél, miközben részesedsz a világ legnagyobb online piacteréből.