Patrik vagyok, az egyik alapító tagja az AMZ HUB Magyarország közösségének, és ebben a cikkben válaszokat adunk a címben feltett kérdésekre. Az első kérdés, amivel az új eladók szembesülnek, – milyen jogi formával rendelkezzenek-, amikor megnyitják az Amazon Seller fiókjukat:

 • Fizikai személy?
 • Cég Magyarországon?
 • Cég az USA-ban?

Lássuk hát részletesebben a fentebb említett 3 opciót:

 1. Cég az USA-n belül

Kezdjük a legkevésbé ismert és egyben legdrágább változattal. Egy 500-600$-os viszonylag szerény összegért megbízhatsz egy online céget, hogy alapítson a nevedben egy LLC-t (Limited Liability Company – ugyanaz, mint nálunk a Kft.) az USA-ban. Bizonyos adóügyi előnyök miatt a külföldi állampolgárok többsége Delaware vagy Wyoming államokban nyitnak LLC-t. A Googleban rákeresve a “Delaware LLC” kifejezésre több szolgáltatást is kidob, amelyek ilyen jellegű cégek létrehozásával foglalkoznak.

Mindezek után alkalmaznod kell egy könyvelőt, szintén az USA-ban, aki kiszámolja az adókat és abban a kérdésben is segít, hogyan juttasd haza a nyereséged. Én úgy gondolom, ez a legelőnyösebb változat, mert:

 • Egyszerűbb eladnod a vállalatot, ha a jövőben ezt tervezed.
 • Az Amazon előnyös hitelkeretet kínál az amerikai vállalatok számára. További információkért kattints ide.

 2. Cég Magyarországon

Ez az opció azt jelenti, amikor létrehozol egy magyar Kft.-t 4791 TEÁOR (Csomagküldő, internetes kiskereskedelem) szám alatt, ami egy átlagos online üzlet kódja és alkalmazol egy könyvelő céget Magyarországon, akik az Amazonon való eladásra szakosodtak.

A Google-ban való keresés során az “Amazon könyvelő” kifejezésre legalább egy ilyen céget fog kidobni.
Azt ajánlom, ne vesztegess túl sok időt azzal, hogy 100%-osan megértsd az összes könyvelői mechanizmust, mert a te dolgod a vállalkozás működésének irányítása lesz.

Én is így kezdtem, de emellett megismertem a következő részleteket: az Amazon minden megrendelőről információt biztosít számodra, így te csupán a végfelhasználó felé állítod ki a számlát (nem pedig az Amazon felé). Jobb megoldás, ha a cég ÁFA köteles, mert különben az Amazon 27%-os ÁFÁ-t számol fel a kiszámlázott szolgáltatásokért. Ilyen például a professzionális fiók havi bérlete, eladási jutalékok, FBA adók, reklám költségek stb. Választhatod az egyéni vállalkozást is, de a legnagyobb hátránya, hogy minden felelősség a tiéd. Például, ha egy vevő beperel, akkor minden személyes vagyonodat elvesztheted egy kártérítési folyamat során.

3.Fizikai személy

Az Amazon.com engedélyezi a fizikai személyeknek is a professzionális eladói fiók létrehozását.

Azért teszi ezt lehetővé az eladók számára, mert az adótörvények egy kicsit egyszerűbbek az USA-ban, így bárki végezhet kisebb kereskedelmi tevékenységet. Nekik azonban EIN kódot kell igényelniük (egyfajta EUID kód) az IRS-nél (amerikai adóhivatal), így egyfajta egyéni vállalkozóvá válnak. A pénzforgalom lekövetése nagyon egyszerű az USA-ban, mert az Amazon minden jövedelmet lejelent az adóhivatalnak, így automatikusan szabják ki az adókat.

Visszatérve, az Amazon.com bármely ország (fizikai) személyeinek engedélyezi, hogy eladóvá váljanak a weboldalon. A regisztrációs folyamat során az Amazon nem vállal semmilyen felelősséget a pénzösszegek USA-n kívül tartózkodó személyeknek való utalásában, tehát ez a felelősség kizárólag az eladókat terheli.

Tehát, amennyiben magyarországi fizikai személyként tevékenykedsz az Amazonon, minden jövedelmedet le kell jelentened a NAV-nak. Az ilyen jellegű kereskedelmi tevékenység csak akkor megengedett, ha legalább egyéni vállalkozásod van.

Amennyiben azon a megoldáson gondolkodsz, hogy nem jelented le a jövedelmed, mert egy köztes számlára érkeznek a pénzösszegek (pl. Payoneer, World First, stb. – ezekről a későbbiekben beszélünk), azt gondolva, hogy „eleinte úgyis kisebb összegekről van szó és nem szúrnak szemet senkinek”- nagy kockázatot vállalsz. Az idő elteltével veszélyes lehet ez a megoldás.

Nemrég Magyarország egy törvénytervezetet kezdeményezett, éppen azzal a céllal, hogy megakadályozza a külföldi jövedelmek után befizetendő adók elmulasztását. Tehát a nemzetközi szervezetek, mint például a bankok vagy a fizetési közvetítők (pl. a Payoneer és a World First) kommunikálni fognak a magyar állammal és számon kérhetik rajtad az összegeket, melyeket jövedelemként könyvelsz el.

Szerintem ez egy jó hír, ugyanis a dolgok kezdenek helyesen működni és törvényessé válni Magyarországon.

 

Ha ÁFA-val van dolgod

 

 • Az eladott termékek után nem számolnak fel ÁFA-t a végső felhasználók felé, mert az USA-ban nem létezik ilyen jellegű adó.
 • Mivel egy EU-s tagállam lakosa vagy, az Amazon köteles ÁFA-val terhelni a szolgáltatásokat, melyeket kiszámláz neked (ez 27% Magyarország esetében).
 • Az ÁFA terhe csakis a fizikai személyeket illeti és nem vonatkozik az ÁFA-körös Kft.-kre.
 • Annak érdekében, hogy ne veszíts pénzt az adóval terhelt költségek miatt, érdemes létrehoznod egy ÁFA fizetős Kft.-t.
 • Amint létrehoztad a céget, megadhatod a cég adatait a Beállítások / Fiókadatok menüben, a “Jogalany” és az “Üzleti cím” menüpontok alatt, az ÁFA kódot pedig az “Adózási Információk” menüpont alatt. Ettől a ponttól kezdve az Amazon többé már nem ad hozzá ÁFÁ-t a kiszámlázott szolgáltatásokhoz.

 

Forgalmi adó

 

Az USA-nak az európai ÁFA rendszerhez hasonló adórendszere van, mely állami szinten működik. Öt állam nem rendelkezik forgalmi adóval: Alaszka, Delaware, Montana, New Hampshire és Oregon, a többi államban mindenhol van és 4-10% között mozog.

Amit tudnod kell a forgalmi adóról:

 • Egy “aktív” típusú adó, azaz neked, mint kereskedőnek kell lejelentened, hogy melyik államban milyen eladásaid voltak és neked kell kiszámolnod az adót is.
 • Az amerikai adóhivatal ellenőrzései csakis nagy volumenű eladásokra terjednek ki, amelyek szemet szúrnak és államonként meghaladják a havi 100.000$-t.
 • A kezdetekben nem kell emiatt aggódnod. Miután céget alapítasz, a könyvelőd fog ezekkel a dolgokkal foglalkozni, ha úgy gondolja, hogy szükséges.

  Köszönöm, hogy elolvastad ezt a cikket!

  PSS – ha még nem tetted meg, ne felejts el csatlakozni a facebook csoportunkhoz: https://goo.gl/HEqTBk